De føste ideér til en Dansk japansk inspireret vandhave start 2004-2017

De føste ideér til en Dansk japansk inspireret vandhave start 2004-2017

De føste ideér til en Dansk japansk inspireret vandhave start 2004-2017

Alt var bare løse tanker og ideér der stille og roligt tog form. Haven tog med alt udstyr materialer, planter, maskiner et budget på små ca. 150.000 kr. hvor de første penge blev brugt på maskinkraft- alias en ældre rendegraver.

 

Jord, sten, Epdm liner, oase filter, oase promax 20.000 l/T, samt to trykpumper til vandfald på hver 10.000 l/t. Tre mindre vandpumper med ca. 750 l/t til de små vandinstallationer. UVer TMC55 Watt. bunddræn, slanger, 110 mm kloakrør, skydeventiler. Vi købte det hos daværende Nr KOI og Superkoi. samt Vand i haven. De mange sten kom bland andet fra græse mølle hvor vi udvalgte nogle sten.

Jeg købte på en rejse i London en havebog der satte tanker igang, det var dog ikke helt det jeg søgte. Min familie gav mig så en japansk inspireret havebog i gave som jeg endte med at læse igen og igen.

Det var ikke ideén at lave en 100% japansk vandhave, men derimod at bruge danske materialer som sten med mere. Håbet var at anlægget kunne falde ind i de norsjælandske farver og lånte udsigter, med en hvis naturlighed og respekt for omgivelserne.

Der blev anlagt ca. 20 bede. købt sur bunds planter som løn rododendron, azaeler, (cortula Trædebregne) og en del andre bregne artter. ca. 100 styk større og 200 mindre planter og potter.

Om at lave fejl: Da jeg var yngre ville jeg gerne ud i en stor halvdyb koi dam. Så der blev gravet ud til en 15 x 6 x 2 meter ca. med plads til 140.000 liter. noget med lav zone. det var for stort at vandbehandle og det skulle bygges med mange flere kraftige materialer. Så jeg besluttede at ændre radikalt på tanken om vand og æstetik efter nogle års eftertænksomhed.

Have anlægget består nu af en havedam med 14.000 liter vand. Store kampesten og mindre håndsten fra marker, altså blev der divideret med 10 i størrelse i forhold til det gamle bassin.

Som årene gik blev der tilført to åløb med nogle års mellemrum a ca 6-7 meter. hvor det ene visuelt forbinder opsamlingsbassing med åløb og bed. et opsamlings bassin til et ca 2 meter højt vandfald. med åkander på ca.2000 liter og et vandbed kun til åkander med ca 4000 liter vand.

Tilfældigheder: De mange installationer er ikke en tilfældighed og dem der kender til symbolik og historie fra de japanske haver vil genkende de små fornøjelige installationer. Dog blev processen ikke en udførlig projektplan men en kreativ proces med ændringer over årenes løb.

Billeder er her fra 2007 i arkivet kan du klikke en eller to gange så vil billederne åbne i stor størrelse

 

No comments.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *